Piepjong piepschuimproject in Gelderland

posted in: Energie, Waarde | 0

 

Bedrijventerrein Centerpoort in Duiven recycelt piepschuimverpakkingen. Dit is vrij nieuw in Nederland. Het piepschuimproject is onderdeel van het Gelderse project Circulair (Palladium) van de gemeenten Duiven, Arnhem en Nijmegen. Bekijk hier het filmpje over het piepschuimproject Gelderland

ATAG, internationaal producent van keukenapparatuur, is als eerste begonnen met inzamelen van piepschuim op bedrijventerrein Duiven. Het piepschuim afval (expanded polystyreen EPS) gaat in big bags. Dit gebeurt in het eigen bedrijf.

EPS Nederland verzamelt het materiaal. Een bijzonder inzamelvoertuig, de ‘EPS Convertor’, haalt de big bags op en versnippert de inhoud ter plekke. Deze  vrachtwagen rijdt op groen gas. Het piepschuim wordt naar VBI in Weurt bij Nijmegen gebracht, waar sortering en bewerking tot nieuw piepschuim wachten.

Het is een voordeel dat dit bedrijf in dezelfde regio ligt. Bij duurzame recycling is transport immers een belangrijke factor. Hoe minder kilometers er gereden worden, hoe groter de milieuwinst. Er is minder uitstoot van CO2. Ook dit draagt bij aan circulariteit op regionaal niveau.

Van het EPS maakt het bedrijf allerlei producten, zoals bekistingen, isolatieplaten en andere bouwproducten. Ongeveer de helft van het opgehaalde piepschuim kan worden hergebruikt. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op. De kosten voor het ophalen en omwerken van EPS liggen rond de 2,50 euro per kubieke meter. Terwijl de nieuwe grondstof per kubieke meter 30 euro opbrengt.

Wim de Haas (WUR) en Wim Nabbe (Groene Alliantie Liemers)  organiseerden samen met Jaap Kortman workshops voor het project circulair van Palladium. Kortman is zeer te spreken over de snelheid waarmee het piepschuimproject van de grond kwam: “Het is een leuk voorbeeld van een duurzame oplossing voor restafval. De ondernemers zijn zeer enthousiast en hebben de EPS recycling in no time op de kaart gezet.” Provincie Gelderland, gemeente Duiven, Nijmegen en Arnhem zorgen voor de financiering.

Er zit nog meer in de pijplijn van project circulair van Palladium: het aanbrengen van bedrijven bij de Plastic Route van de bedrijven Save Plastics en Rouwmaat. Deze zijn in contact gebracht met bedrijven op Het Broek in Arnhem. Hierbij vinden de grondstoffen polyethyleen/polypropeen (PE/PP) een nieuwe bestemming in materiaal voor bruggen, bankjes, bermpalen en beschoeiingen. Waarschijnlijk rolt Het Broek De Plastic Route in 2021 uit .