TREX legt financieel fundament onder energietransitie

posted in: Energie, Uncategorized, Waarde | 0

Planmaat en Kortman DGO werken samen aan TREX, een nieuw universeel transitie-exploitatiemodel. Met behulp van dit digitale instrument kunnen gemeenten onafhankelijke businesscases opstellen voor versnelde energietransitie.

TREX heeft een uniforme opbouw. Financiers kunnen met TREX de businesscases eenvoudig optellen en samenvoegen tot interessante beleggingsprojecten van voldoende omvang.
TREX zal worden ingezet bij Transform, pilotstudies in de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Zwolle, die bewoners en wijken voorbereiden op de toekomst voor de thema’s energie, mobiliteit, water, klimaat en groen. Ook woningcorporaties, netwerkbedrijven en waterschappen werken mee aan Transform.

De vier gemeenten gebruiken TREX voor de haalbaarheid en financiering van de businesscases. Het gaat om circa 2 miljard euro. In deze wijken worden de komende vijf tot zes jaar 40.000 woningen versneld gerenoveerd tot een situatie die voldoet voor de volgende 30 jaar. De steden willen ervoor zorgen dat ook mensen met een smallere beurs kunnen overstappen op duurzame energie, door voorfinanciering van de noodzakelijke investeringen.

Volgens de vier gemeenten biedt een strakke gebiedsgewijze aanpak van de energietransitie financieel voordeel. De aanpassing van onderliggende netwerken, inkoop en installatie van de apparatuur zijn op grotere schaal voordeliger. Ook biedt deze aanpak mogelijkheden voor klimaatadaptatie. Voor de regio is het werken aan duurzaamheid interessant, omdat het weer arbeidsplaatsen oplevert.

Het initiatief voor de ontwikkeling van het nieuwe financieel instrument TREX transform ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die Planmaat en Kortman DGO selecteerde voor de ontwikkeling ervan. Ook ministeries, provincies, netwerkbedrijven en financiële experts worden bij Transform betrokken.