Energiebesparing, bodemwarmte, zonnepanelen en warmtepompen zijn de beste maatregelen om de energietransitie in de wijk Spoorzone in Zwolle te versnellen. De gemeente Zwolle wil in hier in 2030 fossielvrij en in 2040 energieneutraal zijn.
Hieonderr een impressie van de plannen voor Spoorzone
Warmtenet financieel haalbaar
Bestaande gebouwen in Spoorzone worden nu meestal verwarmd met gas, via het netwerk van Ennatuurlijk. Bodemwarmte kan op termijn het gas vervangen.
Hiervoor moet een warmtenet met warmte koude opslag in de bodem worden gebouwd. Onderzoek van ingenieursbureau RoyalHaskoning DHV laat zien dat dit financieel haalbaar is en het meest geschikt om circa 4000 nieuwe woningen en andere gebouwen in Spoorzone te verwarmen en koelen.
Een WKO kan met behulp van zonnepanelen worden voorzien van elektriciteit. Het grote voordeel van zonne-energie is dat er minder geluidsoverlast en minder hittestress ontstaan (bron: Verdiepingshaalbaarheid WKO bronnet Spoorzone).
Uitbreiding elektriciteitsnet
Een flinke groei van het elektriciteitsnet in Spoorzone zal nodig zijn, met elektrische verwarming en circa 2500 nieuwe elektrische laadpalen voor auto’s. ‘Smart grid’ oplossingen voor slim opslaan, omvormen en verdelen van elektriciteit kunnen de uitbreiding van het elektriciteitsnet binnen de perken houden. Door bijvoorbeeld afstemming van vraag en aanbod en het benutten van de opslag in e-auto’s. Dit wordt onderzocht.
Energie zal zoveel mogelijk lokaal geproduceerd worden. Er zijn circa 50 nieuwe nieuwe transformatorstations in het gebied nodig om te voorzien in de grotere vraag naar stroom. Nieuw te bouwen huizen zullen energieneutraal of energiepositief zijn. Voor hoogbouw is dat pas binnen enkele jaren realistisch vanwege het beperkte dakoppervlak.
Bijeenkomsten bewoners
De gemeente Zwolle stimuleert bewoners intussen om zelf zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen te nemen. Alle energieplannen worden dan ook in samenspraak met de bewoners en gebruikers van Spoorzone gemaakt. Daarvoor worden bewonersavonden georganiseerd. Kijk voor deelname hieraan op de website van gemeente Zwolle.
Ook vindt u online een uitgebreid overzicht van de plannen voor de energietransitie van de gemeente Zwolle.