Business Park Amsterdam Osdorp krijgt extra bomen

posted in: Uncategorized | 0

Business Park Amsterdam Osdorp wordt steeds groener. Letterlijk. Naast alle andere duurzame projecten op het terrein, zijn in januari 42 inheemse bomen geplant.  Een wens van de lokale ondernemers.

De extra bomen staan langs het centrale wandelpad aan de Etnastraat. Er is gekozen voor  kersenbomen, groenblijvende hulst, kleurrijke iepen, acacia’s, walnootbomen en de weinig voorkomende sassafras. Deze variëteit zorgt voor voedsel en bescherming van bijen, vlinders en vogels. De bomen versterken de ecologie aan de rand van de stad. En ze nemen CO2 op. Jillard Keijzer, projectmanager PMO en adviseur bij de gemeente Amsterdam, organiseerde de boomaanplant.

Binnen de bedrijfspanden nemen de ondernemers intussen allerlei andere duurzame maatregelen. Zij krijgen een gratis energiescan van gemeente Amsterdam. Deze geeft inzicht in de energiebesparende mogelijkheden voor hun bedrijfspand. Zo is het gemakkelijk overstappen op energiezuinige LED verlichting en zonnepanelen. De buitenruimte krijgt meer beplanting en de straatlantaarns zijn voorzien van LED lampen.

 

Circulaire principes

Het verduurzamingsproject op bedrijventerrein Amsterdam Osdorp is een publiek/private samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, ondernemers, parkmanagement en gebiedsontwikkelaar SADC (Schiphol Area Development Company). De provincie Noord-Holland ondersteunt het project met een subsidie.

De verduurzaming op Business Park Amsterdam Osdorp heeft tot doel om in 2025  energiepositief te zijn. Dan zal er meer duurzame energie worden opgewekt dan verbruikt.

 

Mooie samenwerking

Allee partijen zijn blij met de resultaten van het project. Jeanet van Antwerpen, directeur SADC: “Als gebiedsontwikkelaar passen wij  circulaire principes toe op onze bedrijventerreinen. Fase 2 van Business Park Amsterdam  Osdorp wordt op dat gebied echt een uithangbord. Dat alle partijen in fase 1 de handen ineensteken om de verduurzaming hier naar een steeds hoger niveau te brengen, is iets waar we heel blij mee zijn.”

Erik Bobeldijk, lid van dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, met Groen in de portefeuille, beaamt dit: “We staan bekend als een groen stadsdeel. Dat laten we graag terugkomen op de bedrijvenparken. Bijvoorbeeld met extra bomen. Dat past in het verduurzamingsproject van het business park en bij de doelstellingen van de gemeente, met een gezamenlijke inzet op zowel publiek als privaat terrein. Ik vind het een mooie samenwerking. Ik kijk  alvast uit naar komend voorjaar, wanneer de bomen bloeien en nieuwe stappen worden gezet.”

Meer informatie?

Business Park Amsterdam Osdorp, www.bpao.nl

Stadsdeel Nieuw West, www.amsterdam.nl/stadsdeelnieuw-west.

Gemeente Amsterdam, www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam

SADC, Schiphol Area Development Company, www.sadc.nl

PHB, www.projectbureauherstructurering.nl

Parkmanagementvereniging, www.pmamsterdamosdorp.nl