TNO: Klimaatdoelen sneller behaald via energiepositieve bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen Energie Positief

Het energiepositief maken van 250 bedrijventerreinen draagt net zo veel bij aan de klimaatdoelen als het verduurzamen van anderhalf miljoen woningen. Dat geeft lucht aan de woningmarkt. En het gaat sneller. TNO-onderzoeker Guus Mulder rekent in een interview bij BNR radio voor, dat het haalbaar is om in 2030 al 250 Nederlandse bedrijventerreinen energiepositief te krijgen.

Voor de woningmarkt verwacht hij dat dit pas in 2050 voor elkaar is. Mulder: “Het potentieel is enorm. Ons land telt zo’n 3.500 bedrijventerreinen, waarvan BE+ er de komende jaren 250 bij de kop wil pakken. Uit een RVO onderzoek blijkt dat in 2017 op een gemiddeld bedrijventerrein 0,21 PJ aan energie wordt gebruikt. Het energieneutraal maken van 250 bedrijventerreinen zou daarmee 5,0 megaton CO2 besparen. Hierbij kijk je naar alle terreinen, trek je hier de zware industrie (alle MJA/MEE bedrijven) vanaf, is de CO2 besparing 2,1 megaton.”

Lees meer en luister via BNR

Mulder werkt samen met Kortman DGO in de stichting BE+. In 2017 werd BE+ opgericht door SKBN, WM3 Energy, TNO, Oost NL en Kortman DGO. Inmiddels is het een onafhankelijke stichting geworden met in het bestuur Oost NL en TNO. Inmiddels zijn 23 bedrijventerreinen aangesloten bij BE+.