BE+: 250 Nederlandse bedrijventerreinen energiepositief

posted in: Energie, Gezond, Waarde | 0

BE+ (Bedrijventerreinen Energie Positief) is een netwerk van organisaties dat het initiatief heeft genomen om 250 Nederlandse bedrijventerreinen energiepositief te maken. In de eerste jaren is geïnvesteerd in het optimaliseren van de tools, zodat de energietransitie sneller kan verlopen.

Inmiddels doen 23 bedrijventerreinen mee met BE+, verspreid over Nederland. Parkmanagers, Bedrijvenverenigingen en Omgevingsdiensten, maar ook gemeenten en provincies hebben de Energie Potentieel scan en bedrijvenscans mee helpen ontwikkelen.

Kortman DGO begeleidde voor BE+ onder andere bedrijventerrein hoorn 80, de pilot Schiebroek in Rotterdam en Amsterdam Osdorp. De bedrijven zijn gescand en hebben offertes gekregen voor installatie van zonnepanelen, LED verlichting, isolatie en warmtepompen. Begin 2018 zijn de eerste maatregelen uitgevoerd.

Een overzicht van de overige activiteiten van BE+ :
• Organisatie van startbijeenkomsten, waar tientallen bedrijven de intentie overeenkomst van BE+ ondertekenden om mee te doen.
• Ontwikkeling van de Energie Potentieelscan door TNO, waarmee voor bedrijventerreinen het energieverbruik, de energiebesparende maatregelen en de algemene businesscase efficiënt worden berekend.
• Verbetering van de bedrijvenscan door WM3, waarmee per bedrijf een businesscase wordt gemaakt van de maatregelen naar energie neutraal.
• Oost NV haalt procesgeld binnen bij provincies om projecten van de grond te krijgen
• Op bedrijventerrein Hoorn 80 zijn de eerste maatregelen uitgevoerd