Eerste tien bedrijventerreinen haken aan bij BE+

geplaatst in: Energie | 0

Het verduurzamingsproject BE+ (Bedrijventerreinen Energie Positief) is gestart met tien deelnemers. Tijdens een ondernemersbijeenkomst in Harderwijk werden de eerste contracten getekend.

De bijeenkomst over BE+ in Harderwijk trok een kleine honderd vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. De burgemeester van Harderwijk presenteerde het plan van de gemeente om energieneutraal te worden. BE+ is daarbij een belangrijke poot om op te staan. Parkmanager Etienne Schiffelers en Kortman van BE+ beantwoordden vragen van de ondernemers over de aanpak van BE+. De meesten zijn nieuwsgierig naar de financiering en hoe de energiescan eruit ziet.

TNO, Oost NV, WM3, SKBN en Kortman DGO zijn kartrekkers van BE+. De initiatiefnemers maken zich sterk om de komende vijf jaar 250 bedrijventerreinen energiepositief te maken. Omgerekend gaat het om een besparing van 32 petajoule en een vermindering van 3000 kiloton CO2 uitstoot per jaar. Daarmee wordt 30% van de doelstellingen van het Energieakkoord behaald.

Kortman meent dat met het bedrijfsleven de grootste slag op het gebied van duurzaamheid kan worden geslagen: “Tot nu toe gebruikt slechts 5% van de MKB-ers duurzame energie voor gebouwen en bedrijfsprocessen. BE+ brengt de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Dit is hard nodig, want de aarde warmt steeds meer op, de zeespiegel stijgt, fossiele brandstoffen worden schaars en duur. Vooral dit laatste heeft het bedrijfsleven wakker geschud, merken wij. De ondernemers met wie wij nu al samenwerken realiseren zich dat investeren in duurzaamheid geen weggegooid geld is, maar juist een basis vormt voor economische ontwikkeling.”

BE+ berekent voor elk bedrijventerrein welke investering haalbaar is voor de aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen, LED verlichting, windmolens, isolatie, warmtenet of biomassacentrale. Het BE+ traject start behalve in Harderwijk (Lorents) ook in de gemeenten Winterswijk (Beatrixpark), Zaltbommel (De Wildeman), Waalwijk (Haven I t/m IV), Alkmaar (Boekelermeer), Rotterdam (Schiebroek), Spijkenisse (Halfweg, Molenwatering), Hoorn (HN80), Gouda (Goudse Poort) en Lelystad (Lelystad Airport Business Park).